Pass godt på feriebildene dine

torsdag 14. juli 2016 av Tormod Nymoen

I 2015 tok nordmenn i gjennomsnitt 1365 bilder, en økning på 7 % fra 2014. Hele 48 % av bildene ble tatt med en smarttelefon.

Samme undersøkelse viste at 57 % av barnefamiliene fremkalte bildene. Vi har ikke sett tall på hvor mange smarttelefoneiere som har aktivert en skylagring, men vi har grunn til å tro at svært mange fortsatt mangler backup av bildene sine. Uavhengig om de finnes lagret på en smarttelefon, digitalt="" kamera, minnepenner, eksterne harddisker eller PC-er.

Vi håndterer over 2000 jobber fra privatpersoner hvert år. De fleste ønsker vi skal redde bilder. Vi har tidligere blogget om hvordan du lagrer og oppbevarer dine digitale bilder.

Risiko og tips for folk på reise

Tyveri/mistet utstyr

Mange har opplevd å glemme PC, smarttelefon eller kamera på flyplass, hotellrom eller i taxien. Risikoen for tyveri av PC, ekstra harddisker, minnepenner eller kamera er også vesentlig større når man reiser.

Tips: Pass på utstyret og ha nødvendig sikkerhet for tilgang til sensitive data (her kan du bruke tips om access control og kryptering du får fra andre).

Slag-/støtskader på harddisker

Ved reise er det mye håndtering, lemping av bagasje og folk som glemmer at PC-en er skjøre saker. Sikkerhetskontroll og scanning av PC-er er en utfordring da folk gjerne er uforsiktig når PC-en ”kastes” på båndet eller at sikkerhetspersonell håndterer maskinen uforsiktig.

Det finnes lese-og skrivehoder i alle tradisjonelle harddisker som lett kan komme i kontakt med dataoverflatene. Da skapes det et ”footprint” på selve platene og dette kan over tid forårsake krasjskader, skade på selve hodene og mekanikk

Tips: PC-en bør behandles som egg

Temperatur

Driftstemperatur på en harddisk er 5-55° C. På en reise kan man lett bevege seg utenfor disse grensene og benytter man PC-en utenfor produsentenes temperaturanbefalinger har man ingen garanti for at harddisken vil virke.

Tips: Pass på hvilke temperatur PC-en utsettes for. Husk at om maskinen blir liggende i bilen, eller i solen, kan temperaturen fort bli høy.

Vann/fuktighet

Mister du en PC, smarttelefon, kamera eller minnepenn i vann har du et problem.

Tips:

Regel nr 1: Ikke test om det virker

Regel nr 2: Tenk igjennom hva som er lagret, evaluer situasjon og om nødvendig kontakt eksperter.

Regel nr 3: Hvis enheten har ligget i vann, sørg for å holde den fuktig

Regel nr 4: Hvis du bare har sølt vann, la enheten tørke til vannet er fordampet.

Regel nr 5: Hvis du sølt øl, brus etc, anbefales det at enheten blir reset.

Regel nr 6: Hvis du finner ut at data er viktig er tid vesentlig for å få hjelp til å redde data. Går det for lang tid kan du i verste fall miste data for godt.

Backup

På reise kan det skje mye, og sjansene for at ting går galt="" øker.

Tips: Hvis du jobber med viktige data på en laptop på reise er det viktig å ta med seg backupenheter som f.eks minnepenn eller ekstern harddisk for å kunne ta en backup.

Utfordringer med minnekort

1. Reformatering

Du må vite at at en reformatering sletter alle filer på kortet.

2. Overskriving

Det er en helt vanlig feil å skrive over bilder på et minnekort med nye bilder. Du må alltid sjekke at dine bilder faktisk er overført til din eksterne harddisk eller PC, før du tar nye bilder – eller sletter minnekortet fullstendig.

3. Knekt minnekort

Det er ikke uvanlig at disse sårbare kortene blir ødelagt i bagasjen. Pass på å sikre de godt med å pakke de inne i klær, gjerne i midten på kofferten.

4. Brente minnekort

Det er ikke alltid man tenker på hvor man legger fra seg et kamera. Husk på at temperatur kan ødelegge kortene. Typiske steder er nær radiatorer eller peiser, eller i solen. Det er sjelden at temperatur «sletter» bildene, men dataene blir gjort utilgjengelig når kortene ikke kan leses.

5. Ferieskader

Sand, vann, sol er typiske elementer som ødelegger minnekortene

Tips:

  1. Når du ikke får kontakt med minnekortet:
  • Ikke forsøk å ta nye bilder
  • Ikke formater
  • La en ekspert med riktig utstyr forsøke å gjenskape bildene
  1. Når du har slettet alle bildene eller enkelt bilder:
  • Ikke ta flere bilder, nye bilder kan ødelegge de gamle bildene ved at de "overskrives"
  1. Når du har mistet kameraet i vann:
  • Ikke skru på kamera for å kontrollere at det virker
  • Ta ut minnebrikken og hold minnebrikken fuktig, innpakket i plast
  • Lever minnebrikken til rekonstruksjonseksperter
  • Lever kameraet til din fotoforhandler

God ferie!

original_R_B_by_Dieter Schütz_pixelio.de.jpg