Smart å knuse mobilen når du skal bytte?

fredag 14. oktober 2016 av Tormod Nymoen

Norge er i verdenstoppen i mobilbruk med sine 82% av befolkningen på 5,2 millioner. 4 av 10 bytter mobil hvert andre år og i tidligere blogginnlegg har vi dokumentert at 1 av 2 harddisker og mobiltelefoner inneholder gamle data når de gjenbrukes.

Dermed blir over 400.000 mobiltelefoner årlig byttet ut, fylt opp av sensitive data. Frivillig gir man ny eier fri tilgang til bilder, sms-er, mail og vedlegg, notater og kontakter og du risikerer betrageri og id-tyveri. Kommer jobbdata på avveie lekker du i tillegg konfidensiell informasjon.

Hvis man forsøker å slette, viser våre undersøkelser at mange sverger til brutale slettemåter i slegge og hammer.

Vi lister dermed opp noen gode råd for hvorfor det ikke er smart å knuse mobilen når du skal bytte.

Fare for eksplosjon og brann

Batteriet er ikke å spøke med!

Video 1:

Video 2:

Miljøfarlig avfall og ressurssløseri

Batteriene og en mengde andre komponenter er direkte miljøfarlige. Sjekk ut denne Infographics

Det er ikke smart å ødelegge moderne mobiltelefoner som det finnes et gjenbruksmarked for. Sletter du riktig kan andre nyte godt av ditt bytte. Gjenbruk er selvsagt bedre for vårt miljø og du er med på å redusere utslipp da en iPhone 5S har et co2-utslipp på 70 kg. 81 % genereres under produksjon og 12 % under drift.

Lagrer du persondata har du ingen bevis

Nyere nasjonale og internasjonale lover og forskrifter krever at sensitive data skal slettes 100 %.

Ansvarlige personer

Datasikkerhet er et viktig tema hvis du driver en virksomhet som lagrer sensitive data. Ansvarlige personer må etablere rutiner og dokumentasjon for utfasing av brukt utstyr. Det sikrer at din virksomhet følger regelverket samtidig som bedriftens omdømme ivaretas.

Vi har tidligere gitt flere råd for hvordan man skal slette sin mobil. Rådene gir privatpersoner og bedriftsansvarlige oversikt over hvordan de ulike telefonminnene bør slettes.

Kontakt oss gjerne hvis vi kan være til hjelp.