Suksess med å redde data fra SSD og SSHD

torsdag 4. mai 2017 av Tormod Nymoen

Data fra en SSD eller en SSHD kan sannynligvis reddes selv om kontrollerchipen ryker. Det er gode nyheter til en verden som snart vil være fullstendig avhengig av flashbasert datalagring.

En fremtredende tysk IDC analyseekspert tror at 80 % av all datalagring er flashbasert innen 2 år.

Allerede i dag er SSD og SSHD svært så populære harddisker i både privat- og bedriftsmarkedet og IDC kan melde om en 50 % økning i SSD salget årlig.

DRAMeXchange melder om at en SSD vil leveres i nærmere 50 % av alle bærbare pc-er i fjerde kvartal i år.

Fart er årsaken. Sammenlignet med en tradisjonell harddisk booter en SSD tre til fire ganger raskere, åpner en fil 30 % raskere og skriver til disken opptil ti ganger så fort.

Den blir heller ikke så varm under drift, bruker mindre strøm, er nesten lydløs og har ingen vibrasjon.

Men teknologien stopper selvsagt ikke med det vi vet i dag. 3D-X-Point integrert I Intels SSD-PCIe-Card sies å kunne revolusjonere skrivehastigheten syv ganger raskere enn en normal SSD basert PCIe-Card som eksempelvis Intel-SSD DC P3700.

Men uansett NAND-Flash eller 3d-XPoint teknologi, noen ulemper følger med denne chipbaserte datalagringen. Pris, stabilitet og levetid på chipene er diskutabel. I tillegg vil det være betydelige utfordringer med å redde data hvis ulykken er ute, spesielt hvis data er kryptert.

I fjor dokumenterte vi at SSD-er ikke er feilfrie. Nesten hver fjerde bruker hadde allerede opplevd problemer med harddisken, og over 60 % mistet også data da de ikke var mulige å rekonstruere.

Det er forskjellen i hvordan data lagres som utgjør hovedutfordringene med å redde data fra en SSD eller fra hybridene. I tillegg har de forskjellige produktmodellene (og chipene) forskjellige metoder. Det er ennå ikke etablert noen gjengs norm. Men selskaper som oss lever av å ligge i forkant så vi har ikke en ledig dag på vår forskningsavdeling.

Samsung SSD suksess

Nylig knekte vi noen koder for å redde data fra flere Samsung SSD-er og fra noen spesielle Toshiba hybrider med 8 GB build-in NAND-Flash chiper. I alle tilfellene var ikke diskene aksessbare etter feil i kontrollerchipene.

Samsung diskene gikk ikke i «ready». Vi fikk til en by-pass på flere innebygde utfordringer, fikk bygd opp data som hadde gått tapt og fikk endelig tilgang til serviceområdene på disken ved å fremtvinge en «factory reset» samt at vi fikk forandret RAM data på kontrollerchipen. Dermed har vi nå fasiten på hvordan vi skal gjenopprette data fra slike Samsung SSD-modeller.

Toshiba-hybriden var vanskeligere.

I stort sett alle hybrider er de mest brukte programmene og filene lagret i en 8 GB NAND-Flash chip, mens de andre data er lagret i den innebygde HDD-en med 500 GB til 1 TB kapasitet. SSHD kontrolleren avgjør hvor data lagres. Hvis kontrolleren er defekt, finnes det vanligvis ingen måte å aksessere data på verken på SSD-en eller HDD-en. Det har selvsagt vært testet å bytte ut disse kontrollerne i tillegg til en mengde andre metoder.

Nå har vi klart å by-passe chipen slik at vi har tilgang til HDD-en. Dermed har vi tilgang til mesteparten av dataområdene som er mest etterspurt av kunden. Applikasjonsdata og OS-data er vanligvis ikke prioritert.

Denne forskningen gir håp. Ny teknologi er viktig men det er også svært avgjørende å kunne kontrollere og korrigere feil teknologien skaper. Det er her Ibas og vårt morselskap, KrollDiscovery, skiller seg ut. Vi kommer også til å finnes her i morgen.