Tingenes internett

torsdag 9. april 2015 av Tormod Nymoen

Det er ikke noe nytt at mengden av digital data øker voldsomt, hver eneste dag. Vår egen jobbaktivitet og sosiale medieoppdateringer bidrar mye, men hva vil skje når en mengde digital dingser rundt oss begynner å snakke med andre dingser?

Fremtiden med the Internet of Things (IoT)

Selv om begrepet “tingenes internett” er nytt, har forskere ved det anerkjente amerikanske universitetet, Massachusetts Institute of Technology (MIT) jobbet med teknologien siden 1999.

Tingenes internett beskriver en virkelighet hvor alt="" snakker med alt, uavhengig om det er PC, smarttelefon eller nettbrett.

Vi kan allerede se og ane teknologien. Biler får bestemt hastighet fra skilt og avstanden fra andre biler. De kan parkere seg selv. Smartklokker og helseapp-er forteller deg at nå må du opp fra sofaen og ut å løpe, vi får vaskemaskiner som leser av løpetightsen og starter riktig vaskeprogram. Vi får kjøleskap som varsler hva vi er tomme for og hva som snart løper ut av dato. Vi får app-er som forteller deg hva du skal spise og når.

Ingen ser begrensinger og Gartner tror at en typisk husholdning vil ha koblet sammen over 500 dingser før 2022.

«Wearables» selger allerede i rakettfart, internasjonale tall viser 19.2 millioner enheter i 2014 og estimatet for 2018 er 112 millioner.

 Vi trenger 340 trillion trillion trillion flere IP-adresser

Informasjonen som genereres må overføres via trådløs teknologi samtidig som enhetene må ha en unik identifisering eller IP-adresse. RFID (Radio Frequency Identification) eller NFC chips (Near Field Communication) tillater allerede unik ID og at spesiell type data kan kommuniseres. Men dagens Internet Protocol v4 holder ikke for å levere tilstrekkelige antall IP-adresser for de millioner av dingsen som skal snakke sammen. Dermed må først IPv6 bli en standard før denne teknologien fullt ut kan realiseres.

IPv4 benytter seg av 32-bit adressering for å håndtere 232 IP adresser sammenlignet med IPv6 med sin 128-bit adressering og 2128 IP adresser. I reelle tall vil man overstige begrensningen på 4.3 billioner IPv4 adresser med 340 trillion trillion trillion IPv6.

 Storage of Everything

Tingenes internett ser ut til å bli driveren til en ny digital era, Storage Of Everything (SoE).

Data som overføres via internett kan bli samlet i en sentral database for så å bli overvåket, analysert og prosessert. Da snakker vi Big Data og medfølgende datalagringsarkitektur når slike voldsomme mengder ustrukturerte data fra sensorer, GPS-er og andre systemer for deteksjon skal overvåkes, analyseres og prosesseres. I tillegg kommer IoT og SoE app-er som samler data i real-time fra tusenvis av dingser.

Mange store lagringsprodusenter har allerede designet lagringsplattformer som lar sine kunder effektiv håndtere IoT og SoE. IBM har sin nettsky-løsning, Microsoft sin. Og selvsagt Dell og HP.

Vi går en spennende tid i møte. Mange spår at dette blir den neste, store digitale revolusjonen.

Vil vi bli omringet med billioner av intelligente dingser i smarte byer?

Jeg løper ut og kjøper meg en ny Apple Watch mens jeg venter!

Bilde er hentet fra Din Side